top of page
Vyhledat

Jak na cestování bez bolesti zad?

Pojďme si říct, jak využít dlouhou cestu autem k péči o své tělo, vyhnout se bolesti zad a nafouknutému břichu. Ukážu vám zaručený způsob, jak si správně sednouti a jak si nastavit sedadlo. Využijete na 100 procent ;-). Kdekoliv. V autě, letadle nebo autobuse. V tomto článku vám dám nejlepší tipy, jak cestovat bez bolesti zad a zajistit si správnou aktivitu těla.


muž sedící v autě jede na cestě
pro cestování bez bolesti zad je správný sed zásadní

Stačí si správně sednout a občas se pohnout. A cestou tak využít čas a pozornost k péči o své tělo.

Naprosto běžně zapadneme do sedadla, zhroutíme se, nahrbíme záda a podsadíme pánev. A po příjezdu nás čeká bolest zad a v případě žen (víc to řešíme) se nám nelíbí vyvalené břicho. Tenhle zapadlý sed má i přímý vliv na dech, funkci orgánů v břišní dutině a pánevního dna a to nejen u žen. Proto, aby se vám tohle nedělo, a abyste mohli cestovat pravidelně a bez bolesti zad a následků, existují dvě pravidla:


1. Správně si sednout

2. Během jízdy se protáhnout

 

Jak na správný sed, aby záda nebolela?

Ideálně si vyzkoušejte už teď při čtení. Usaďte se na běžnou židli a zkuste si nahmatat sedací hrboly. Ruce si dejte pod zadek. Nebojte si sáhnout a hrboly nahmatat. Cítíte? V autě či jiném dopravním prostředku se usaďte zadkem co nejblíže k opěradlu a tyhle sedací kosti musí mířit přímo do sedadla. Ale pozor v mírném náklonu dozadu. Nastavení sedadla je ideál 95° (takže to není úplně kolmo). Představte si, že se hrboly do sedačky zapouští – zkuste lehce „zakořenit“. Ale ne zatlačit. Dalším důležitým aspektem správného sedu je napřímená páteř – pocit, jako byste chtěli hlavou podepřít strop auta. Pak hrudník lehce opřete do sedadla a nezapomeňte využít hlavovou opěrku. Teď sedíte správně!


Cestu autem, busem, vlakem můžete využít pro nácvik dechu.

řady sedadel v letadle, ve kterých sedí lidé
i cestu letadlem můžeme využít pro nácvik dechu

Magická síla dechu

Jakoukoliv cestu můžete brát jako skvělou příležitost pro nácvik dechu! Na dýchání často zapomínáme. Jasně, naše tělo dýchá samo a automaticky. Ale opravdu vždycky správně? Zkuste se na dech zaměřit a pohrát si s ním. Vnímejte ho. I to, jak se pohybuje váš hrudník. V neposlední řadě se zaměřte na dýchání nosem.



Jak dýchat správně při jízdě v autě?

Dýchejte do spodní části hrudníku, rozšiřujte svůj hrudní koš do stran a jemně vzad do páteře zhruba v místě, kde ženy zapínají podprsenku. S nádechem získejte lehce oporu zadní strany žeber do sedadla. Nic nikam silou netlačte. Tkáně by nespolupracovali. Měli byste s nádechem i výdechem vnímat jemný pohyb spodních žeber, který se přenáší na celý hrudní koš. Je to jako byste lehce nafoukli balonek a zase z něj upustili vzduch.


Že vám to nejde? Každá cesta je ideálním časem pro trénink. Uvidíte, že po pár pokusech dojde ke zlepšení. A za pár jízd už budete dýchat jako profík!


Dech je samozřejmě mnohem komplexnější než jak uvádím v předchozím odstavci. Ale tohle je dobrý začátek. Důležité je nezvedat s nádechem ramena a zbytečně se nedmout. Nádech je relativně jemná aktivita, výdech relaxace. S dechem se dá kouzlit i do aktivního výdechu, ale to je lepší si nechat na bezpečnější místa.


žena v dřepu se protahuje
najděte si každou dobrou příležitost se pohnout


Důležité je se během cesty taky pohnout. Ne u každého pohybu se zpotíme nebo musíme ležet na zemi.







A jaké je nejlepší protažení během cestování.

Vždycky, když to půjde, se nezapomeňte protáhnout! Jednoduché tipy na cviky v pauze cestování: předklony, úklony, dřepy nebo rotace hrudníku. Většinu z nich zvládnete v letadle, busu nebo jako spolujezdec. V sedě můžete třeba rozpohybovat pánev (návod jak na to, ale i další tipy, najdete v kurzu Zdravé tělo). Pokud řídíte, nechte si to na přestávku. Tu můžete dělat ideálně co hodinu. Pěkně svoje tělo stimulujte při každé dobré příležitosti. Vytažení za rukama vzhůru a takové jemné zívání celým tělem je skvělé prostě vždy.


I cesta na dovolenou či za prací je příležitost k péči o naše tělo. Pečujeme o něj i tím, že se učíme správně sedět a dýchat.

 

A jaká jsou doporučení a pravidla pro řidiče?

Platí pro vás to samé, co se píše výše. Tedy spíš než na dýchání se soustřeďte na cestu ;-) Ale správný sed i napřímená páteř se shodují. Než vyrazíte na cestu je dobré věnovat pozornost navíc správnému postavení rukou a hlavy. Správný sed v autě zajistí, že se vám bude lépe dýchat, budete mít víc energie a zlepší se vaše pozornost. Chcete video jak na to? Klikněte na odkaz níže.




Jaké jsou vaše zkušenosti a tipy pro cestování bez bolesti zad?

Co vám dobře funguje?

Našli jste v článku inspiraci a něco nového? 

Napište nám do komentářů.


A teď už jen šťastnou cestu bez bolavých zad!



378 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Kazama Jama
před 2 dny
Rated 5 out of 5 stars.

Hello, my name is Kazama. Ausbet33 Casino has been a reliable platform for me. The game variety is impressive, with something for everyone, and the bonuses make it even more rewarding. Customer service has been prompt in addressing any concerns I had, and the website itself is easy to navigate.

Like
_edited.png
bottom of page